Šta za vas znači – “biti pravi prijatelj“? Da li za sebe možete reći da ste pravi prijatelj?

Prijateljstvo ima snažno značenje u svačijem životu. Sigurno da ne biste mogli da zamislite život bez prijatelja. Bez one osobe na koju ćete se prvo naljutiti bez razloga, prve kojoj ćete saopštiti najradosniju i najtužniju situaciju koja se vam se dešava u životu, prve koju ćete pitati za savet, prve kojoj ste rekli vašu najveću tajnu…

Stručnjaci kažu da je jedna od najdubljih veza koju možemo da ostvarimo sa drugim bićem, zapravo bliskost koju ostvarujemo upravo u prijateljstvu. Prijateljstvo nam čini život sadržajnijim, emotivno bogatijim.

Prijateljstvo, kao i npr. veze između emotivnih partnera, prolazi kroz faze. Nekada se prijateljstva učvrste, nadograde, nekada rasture. I to je sasvim u redu, jer se svi mi menjamo i takve situacije nam omogućavaju da prihvatimo kako druge, tako i sebe.

Koliko su simpatična, toliko su i važna – prijateljstva iz detinjstva. Kako kažu psiholozi, ta dečija prijateljstva su zapravo i prva “prava“. Ona najviše utiču na socijalni razvoj deteta, kao i na to, kakav će odnos imati prema ljudima u zrelom dobu.

“Prijateljstvo se ne bira, ono biva, ko zna zbog čega, kao ljubav”- M.Selimović

Za razliku od npr. porodičnih odnosa, prijateljske veze se zasnivaju na potpuno dobrovoljnoj bazi. Prijatelji su ljudi sa kojima biramo da budemo. Međutim, koliko ćete prijateljstvo do koga vam je stalo uspeti da sačuvate, zavisi da li ste izabrali pravu osobu za druženje.

Kada kažemo da imamo prijatelja, podrazumevamo da imamo osobu koja nas:

  • Poštuje
  • Ne osuđuje
  • Sluša
  • Oprašta
  • Voli
“Prijateljstvo je jedna duša, u dva tela”. – Aristotel

Prijatelj nas poštuje onda kada navija za nas, kada je bezuslovna podrška. Prijatelj je neko od potpunog poverenja. Ne osuđuje nas i kada napravimo najveću glupost. Osluškuje naša osećanja. Oprostiće nam greške koje niko ne bi, jer je prijatelj. Voli nas u svim raspoloženjima.

Ako želite prijatelje, ili bolje prijatelje, krenite prvo od sebe. Postanite vi sami bolji prijatelj. Dajte ono što želite da vam se vrati, jer je prijatelj dar, koji darujete sebi.

“A ništa ja nisam poklonio tebi, već sebi”. – M.Selimović